item1a
item1a

CITATEN

‘Een geboeide waarheid erkennen wij niet.’ Handvest Arkprijs

 

‘De Arkprijs is van meet af aan een morele prijs geweest, de erkenning van een zoeker naar waarheid, vrijheid, eerlijkheid.’

 

‘De Arkprijs bekroont een dwarsligger, een eigenzinnig mens, een consequent voorvechter van een open en kritiseerbaar debat.

 

‘Het Arkcomité komt op voor het recht van ieder om, zonder te worden gehinderd door enige ‘hogere’ instantie, eigen meningen te verkondigen. Daarbij heeft het comité een voorkeur voor meningen die de samenleving helpen humaner te maken.’ Raymond Detrez

item1a
item1a

© 2012 Stichting Arkcomité van het Vrije Woord | website by www.intertext.be

Traditiegetrouw wordt aan iedere Arkprijs laureaat een brochure gewijd waarin onder meer de welkomsttoespraak, de teksten van het laudatio, het dankwoord en andere bijdragen worden gebundeld. De brochures zijn niet te koop maar worden dankzij de trouwe steun van Philippe Lemahieu kosteloos overhandigd aan de genodigden op de avond van de uitreiking van de prijs.

 

De brochures vanaf 2001 zijn digitaal beschikbaar. U kunt ze downloaden (pdf formaat) door een klik op de bovenstaande covers. Oudere brochures vindt u hier.

 

Naast de brochures verschenen in 2000, 2010 en 2021 bijzondere edities in de vorm van de boeken Een onberaamd verbond (2000), Buiten het bereik van Farise handen (2010) en Een geboeide waarheid erkennen wij niet (2021), respectievelijk naar aanleiding van het 50-, 60- en 70-jarige bestaan van de Arkprijs. Alle boeken werden samengesteld door Lukas De Vos.

 

Er is sinds 1951 heel wat veranderd in Vlaanderen. Ook de Arkprijs heeft zich moeten aanpassen aan de nieuwe tijden. In Een onberaamd verbond wordt gewezen op de afgenomen invloed van de letteren, en het toenemend belang van andere maatschappelijke voorvechters. De samensteller brengt in dit boek bijdragen van of over alle laureaten samen, van Christine D’Haen tot ZAK, van Hugo Claus tot Paula D’Hondt. Het Arkcomité van het Vrije Woord zet ‘De Taak’ van August Vermeylen op die manier ook in de twintigste eeuw voort: ‘Een geboeide waarheid erkennen wij niet. Een vrij man is onze vriend.’

 

Buiten het bereik van Farisese handen is een bundel die zijn titel ontleent aan het openingsmanifest van de Arkprijs. Hij roept op tot constante bewustwording van de gevaren die de vrijheid van meningsuiting belagen. Hij belicht de zin en betekenis van de Arkprijs. Hij roept enkele belangrijke pas overleden gangmakers in herinnering. En hij besteedt aandacht aan de eerste en de zestigste winnaar van de Arkprijs, Christine D’haen en Geert Buelens.

 

Ook de bundel Buiten het bereik van Farisese handen is digitaal beschikbaar. Klik hier om de download (in pdf formaat) te starten.

 

In 2021 is het 75 jaar geleden dat de eerste jaargang van het NVT werd afgesloten (1945-1946) en 70 jaar geleden dat de eerste Arkprijs van het Vrije Woord werd uitgereikt (1951). Het is passend dat het huldeboek Een geboeide waarheid erkennen wij niet door wetenschappers, vrienden en kollega’s, aan een vrouw is gewijd. De eerste laureate was dichteres Christine D’Haen, de jongste (en tiende vrouwelijke) laureate is Caroline Pauwels. Klik hier om de download (in pdf formaat) te starten.

CoversArkboekjes2022 ARKCOVER2020web CoversArkboekjes2019 CoversArkboekjes2018 CoversArkboekjes2017 CoversArkboekjes2016 CoversArkboekjes2014 CoversArkboekjes2013 CoversArkboekjes2012 CoversArkboekjes2011 CoversArkboekjes2009 ZEVENTIGJAARARKPRIJScoverfrontwebhigh COVERFARISESHANDENfrontwebhigh